Er du blevet så afhængig af din mobiltelefon, at du hele tiden liiige skal kigge på den eller tjekke en app eller læse nyheder eller …? Så er det måske på tide med en kold tyrker.
Forleden skulle jeg spise frokost med en ven. Jeg var lidt tidligt på den, så jeg benyttede lejligheden til liiiige at sende et par SMS’er og var midt i at skrive en SMS, da hun kom ud af døren med sin mobiltelefon i den ene hånd. Hun havde nemlig lige været ved at skrive et par SMS’er, mens hun gik hen for at møde mig.
Lidt senere fortalte hun, at hun lige for tiden nærmest er afhængig af at kigge på sin telefon. Der går næsten ikke et øjeblik uden at hun liiiiige skal se, om der er kommet nogle beskeder eller notifikationer eller mails.
Og jeg ved lige præcis, hvad hun taler om. For de seneste måneder er jeg gået fra have en virkelig god disciplin ifht. min smartphone til at være fuldstændig afhængig. Den er blevet mit tidsfordriv, min sutteklud, min overspringshandling – ud over at jeg en sjælden gang bruger den som det fantastiske kommunikationsværktøj og arbejdsredskab, som den også er. Jeg er simpelthen røget tilbage i et gammelt mønster, hvor jeg – ligesom min ven – er afhængig af konstant at kigge på telefonen.
Det må høre op!
Jeg vil ikke være en slave af min telefon eller af min hjernes afhængighed af hele tiden at blive stimuleret og distraheret.
Men hvad gør du så, hvis du er blevet afhængig?
Mit bedste råd er at tage en kold tyrker. Lige her og nu.
Metode #1: Sæt telefonen på flytilstand
Den hurtigste og mest effektive måde at stoppe din afhængighed på er at sætte telefonen på flytilstand. Bare i en halv time eller en time.
Fordelen ved denne metode er, at den kan fungere som en øjenåbner, der for alvor viser dig, hvor afhængig, du er. Typisk vil du nemlig opleve, at du bliver ved med at tage fat på telefonen og kigge på skærmen… for så at indse, at den står på flytilstand og at der derfor absolut intet er sket siden sidst. Og ikke kommer til at ske noget, før du selv vælger at slå flytilstand fra igen.
Formålet med metoden er at omprogrammere din hjerne, så den ikke hele tiden giver dig impulser til at se på telefonen. Jo flere gange du fanger dig selv i at kigge på telefonen, mens den står på flytilstand, jo mere bliver du opmærksom på dine impulser – og kan begynde at øve dig i ikke at give efter for dem og lade telefonen ligge på bordet eller i lommen.
Brug metoden en eller flere gange om dagen. Så tit, som du har brug for.
En bonus ved denne metode er, at den kan hjælpe dig med at opnå arbejdsro. Det kan føles grænseoverskridende, men det er altså helt OK ikke at være til rådighed på sin telefon hele tiden.
Metode #2: Læg telefonen væk
En lidt blidere variant er at lægge telefonen væk. Fx lægge den ned i en skuffe eller taske eller hen i den anden ende af rummet. Sørg for, at den er ude af rækkevidde og at du ikke kan se, når skærmen lyser op med nye beskeder. Sæt også meget gerne telefonen på lydløs, så du ikke bliver fristet til at løbe hen til den, hvis den siger pling.
Denne øvelse vil også gøre det meget tydeligt for dig, hvor ofte du liiiige griber ud efter din telefon uden at være klar over det. Og jo mere du bliver opmærksom på det, jo nemmere vil det med tiden blive ikke at give efter for impulsen – selv når telefonen er inden for rækkevidde.
Mens jeg sidder og skriver dette blogindlæg har jeg haft min telefon liggende i lommen. Og mens jeg har siddet og skrevet, har jeg mindst 15 gange haft en MEGET stærk trang til liiige at tjekke telefonen. Og det til trods for, at den ikke står på lydløs – så hvis der kom en SMS eller et opkald, så ville jeg have hørt det.
Har jeg så givet efter for trangen til liiiige at tjekke? Nej!
I stedet har jeg brugt hver eneste impuls til at tjekke som en lille reminder om, hvorfor det lige præcis er dette emne, jeg har valgt at skrive om i dag. Og lige om lidt (når jeg har trykket ”publicer”), så tror jeg, at jeg sætter den på flytilstand. For det er mig, der bestemmer i mit liv, og jeg vil ikke være en slave af min telefon eller bruge mine mest produktive timer på dagen til at læse nyheder og sociale medier.
PS: Er du afhængig af din telefon og har du ikke held med ovenstående metoder? Så send mig en e-mail og fortæl om dine udfordringer. Som et gratis sommerferietilbud vil jeg gerne hjælpe dig med at få vendt skuden, så du bliver mindre afhængig af hele tiden liiiige at tjekke.