Haster det her virkelig lige så meget, som du tror?

Nu om dage har jeg et velfungerende system til at holde styr på alle mine opgaver og projekter.

For tre år siden var det overhovedet ikke tilfældet i samme udstrækning.

Det blev jeg mindet om i dag, da jeg ryddede op i nogle bunker med gamle papirer, som havde ligget og samlet støv i adskillige år (og som to gange undervejs var blevet flyttet med til et nyt skrivebord på min arbejdsplads, hvor jeg uden at kigge på bunkerne havde flyttet dem til et nyt skab).

Men i dag besluttede jeg én gang for alle at blive disse papirer kvit. Og det var en virkelig interessant oplevelse. For det gik op for mig, mens jeg kiggede papirerne igennem, at en stor del af de ting, der virkede vigtige på daværende tidspunkt, hvor jeg lagde papirerne i bunkerne, i bagklogskabens klare lys endte med slet ikke at være så kritiske eller vigtige, som jeg troede.

For eksempel fandt jeg en gammel to do-liste med følgende tre kolonner: “Haster”, “Vigtigt” og “Nice-to-have”. I kolonnen med “Haster” stod der en håndfuld opgaver, som aldrig var blevet udført.

Betød det, at jeg gik  i panik!!!!???

Nej, overhovedet ikke. For set i bakspejlet stod det lysende klart for mig, at der ikke var en eneste af tingene i “Haster”-kolonnen som i det lange løb viste sig at være kritiske. Efter et hurtigt kig ned over punkterne kunne jeg med sindsro folde papiret sammen og smide det ud – uden at gøre en eneste af tingene på listen.

Det var en virkelig tankevækkende episode.

Jeg indså nemlig, at jeg der er to moraler, jeg kan lære af denne oplevelse:

  1. De færreste ting er så kritiske eller haster så meget, som du tror i det øjeblik, de opstår eller først lander på dit bord. Tiden vil sætte tingene i deres rette perspektiv.
  2. Du har brug for et velfungerende system! For hvad ville der være sket, hvis en eller flere af tingene rent faktisk havde vist sig at være kritiske eller at haste? Så ville det være ret pinligt først at (gen)opdage dem efter 3 år… Det ville ikke leve op til mine egne standarder. Og det er derfor rigtig rart at vide, at jeg med sikkerhed ved, at det ikke ville ske i dag takket være de systemer, jeg nu om dage anvender.