Hvordan modstår du at handle på impulser?

Det lyder måske kedeligt, men hvis du gerne vil være mere effektiv, så er det essentielt, at du lærer ikke altid at handle på dine impulser.

Som så mange andre ting i livet kræver det øvelse, beslutsomhed og selvindsigt. Men over tid kan du lære at blive ved den opgave, du er i gang med, bare en lille smule længere. Og du kan lære, hvordan du udfører de vigtigste ting på din to do-liste (i modsætning til fx at starte med de sjoveste eller nemmeste opgaver). Hvis du lærer at modstå dine impulser, vil det desuden hjælpe dig med at undgå overspringshandlinger, og det kan hjælpe dig til at være mere fokuseret, når du har brug for det.

Men misforstå mig ikke: Jeg siger ikke, at livet skal være kedeligt eller at du aldrig skal handle på dine impulser. For i visse situationer er det afgjort en fordel at være impulsiv og at opnå en tilstand af flow.

Tricket er at opnå en balance, hvor du er i kontrol over dit liv og hvor DU beslutter, hvornår du ønsker at følge dine impulser og hvornår du ønsker at arbejde målrettet og fokuseret.

Så hvordan kan du træne denne evne?

Der er en række enkle ting, du kan gøre:

  • Udskyd! Når du mærker en impuls til at gøre noget, så undlad at handle på den med det samme. Træf i stedet en bevidst beslutning om at fortsætte med den opgave, du er i gang med. Jo mere, du øver det, jo nemmere bliver det.
  • Skriv det ned! Når du mærker en impuls til at gøre noget, så skriv det ned på din to do-liste i stedet for med det samme at følge impulsen. Når du har skrevet det ned, så fortsæt med den opgave, du var i gang, vel vidende at du ikke risikerer at glemme din idé eller den opgave, der dukkede op.
  • Vær simpelthen opmærksom! Læg mærke til, hvor often du får impulser til at skifte til en anden aktivitet. Og tving dig selv til ikke at gøre det med det samme (med andre ord: “Udskyd!”). Du kan også prøve at lægge mærke til, om der er specielle typer af opgaver, hvor du er mere tilbøjelig til at være impulsiv og skifte til andre aktiviteter. Impulsiviteten kan nemlig sagtens være en flugt fra en opgave, fx hvis du synes, at den er svær, kedelig eller skræmmende.
  • Skriv ned, hver gang du skifter til en ny aktivitet. Det er en anden måde, at skærpe din opmærksomhed på. På den måde kan du se sort på hvidt, hvilke impulser, du handler på. Husk at skrive ALT ned, også hvis det drejer sig om distraktioner eller overspringshandlinger. Ligesom med det forrige punkt, kan du bruge denne teknik til at blive klogere på, hvornår du er mest tilbøjelig til at give efter for dine impulser.

God fornøjelse!