En hurtig guide til at sætte mål til folk, der ikke kan lide at sætte mål
Jeg hader at sætte mål.
Og jeg hader nytårsforsætter endnu mere.
Alligevel sætter jeg jævnligt mål og reviderer dem i løbet af året. Fordi det virker.
Til gengæld holder jeg mig fra nytårsfortsætterne.
Temaet for denne blog post er derfor målsætning, og hvordan du kan sætte gode, realistiske mål for den næste tid.
Men først et lille sidespring…
Hvis du ikke har lyst til at sætte mål, så lad være. Hvis du har lyst, så gør det.
Og hvis du har for travlt i dag og i morgen, så vend tilbage til dine mål i dagene efter nytårsaften. Der har du ofte mere ro.
Uanset hvad, så gør det, der virker for dig. Og hvis det du plejer at gøre ikke virker, så prøv at gøre noget andet i 2016.
Trin 1: Forberedelse og refleksion
Før du sætter nye mål, er det en god idé at kigge tilbage.
Så jeg anbefaler, at du sætter dig ned og tænker over året, der er gået. Du kan fx bruge følgende spørgsmål som inspiration:
- Hvad har du opnået?
- Hvad har du skabt af resultater i dit liv?
- Hvilke gode oplevelser har du haft?
- Er der noget, du gerne vil have mere af i dit liv?
- Er der noget, du gerne vil have mindre af i dit liv?
- Hvad drømmer du om?
Afslut med at spørge dig selv: ”Hvad har jeg brug for de næste måneder?”
Lyt til svaret. Nogle gange er det indlysende. Andre gange kan det være overraskende.
Trin 2: Overvej hvilken slags mål, du gerne vil sætte
Du kan sætte mange forskellige slags mål. Og det er ikke ligegyldigt, hvilken slags mål du sætter dig. Måske motiverer én type mål dig mere end andre.
Så før du går videre, så brug et par minutter på at overveje:
- Skal dit mål være kortsigtet eller langsigtet? En god tidshorisont for de fleste er 90 dage. Det er tilstrækkelig tid til at kunne opnå resultater, samtidig med at det er en overskuelig tidshorisont for de fleste.
- Skal målet fokusere på resultatet eller processen? Der er fx stor forskel på, om du fokuserer på at tabe 3 kg (dvs. resultatet) eller om du fokuserer på at bevæge dig i 20 minutter hver dag og at gå i træningscenter 2 gange om ugen (dvs. processen). Eller om du har som mål at få udgivet en roman (hvor resultatet er delvist uden for din kontrol) eller om du fokuserer på at skrive 20 minutter hver dag (hvilket ER inden for din kontrol).
For mit eget vedkommende har jeg gennem tiden brugt en kombination af result- og procesmål. Tit har jeg bedre succes med procesmål end resultatmål, men det afhænger helt af det specifikke mål og hvad jeg gerne vil opnå.
Trin 3: Sæt dit mål
Hvis du er som folk er flest, så har du nu fået adskillige ideer til mål for det næste år (ud over dem, du allerede havde i forvejen).
Så nu skal du gøre det allersværeste i denne øvelse.
Du skal vælge ét mål, som du vil fokusere på den næste tid. Du kan også sætte 2 mål, hvis du er ambitiøs (eller hvis det ene fx er kortsigtet og det andet er mere langsigtet).
Det kan både være privat og arbejdsmæssigt.
Og ja, jeg ved godt, at det kan være svært at vælge ét mål. Det kender jeg alt for godt selv. Men jeg også gang på gang måttet erkende, at det ikke virker optimalt.
Jo flere mål du har, jo større er risikoen for, at du mister fokus og momentum og at du ikke når dine mål.
Husk at sætte en tidsramme – meget gerne en specifik dato – for dit mål.
Som nævnt ovenfor er 90 dage en god tidshorisont for de fleste.
Tip: Lav gerne en liste, hvor du skriver de mål ned, som du i denne omgang fravælger. Denne liste kan bruges som inspiration til nye mål, når dit første mål er nået.
Trin 4: Tjek om dit mål er realistisk
Når du har sat dit mål, er det en god idé at lave et reality-check på målet.
Du kan med fordel tage udgangspunkt i følgende tjekliste:
- Motiverer målet dig? Hvis du ikke finder dit mål attraktivt og føler en glæde ved tanken om at nå det, så er det tit bedre at opstille et andet mål, som du virkelig brænder for at nå.
- Er målet specifikt nok? Jo mere konkret og veldefineret, du har penslet dit mål ud, jo nemmere er det normalt at lave en plan for at nå målet.
- Er dit mål realistisk, men samtidig ambitiøst? Du skal gerne strække dig selv lidt, men ikke så meget, at du opgiver undervejs, fordi det er for hårdt. Husk også at overveje, hvor mange andre opgaver og planer du allerede har for de kommende måneder. Er dit mål stadig realistisk?
- Har du en klar målstreg? Har du gjort det helt klart for dig selv, hvornår du kan sætte hak ved målet? Jo klarere målstregen er, jo nemmere bliver det at arbejde hen mod målet.
- Har du en klar tidsramme for dit mål? Meget gerne en specifik dato?
Hvis dit mål er meget langsigtet, så bryd det gerne ned i mindre bidder og fokusér på det første delmål de næste 90 dage (eller hvor lang tid det vil tage at opfylde det).
Trin 5: Planlæg, hvornår og hvordan du vil starte
Det er fristende at gå i gang med dit nye mål med det samme. Og det er helt fint, hvis du gør det!
Men jeg kan ikke anbefale, at du sætter 1. januar som startdato. I hvert fald ikke, hvis du regner med at være træt og have tømmermænd. Det er et elendigt udgangspunkt for at oparbejde viljestyrke til at starte en ny vane. Så er det bedre at give dig selv et par dage fri og i stedet starte søndag d. 3. eller mandag d. 4.
Overvej også, hvordan du vil huske dig selv på dit nye mål. Skal du have det som et punkt på din daglige to do-liste? Som en række aftaler i din kalender? Eller en kombination?
Tænk også over, hvad du helt konkret skal gøre de første gange, du skal tage fat på at arbejde hen mod målet. Hvis du fx gerne vil træne, så skal du måske melde dig ind i et fitnesscenter, booke et hold eller få lagt et program, pakke en træningstaske, tage den med på arbejde, osv. osv. Få lagt delaktiviteterne ind i din kalender/to do-liste.
Eller hvis du gerne vil blogge én gang om ugen. Så skal du måske oprette en blog (hvilket kræver massevis af små delbeslutninger), forberede et par emner, beslutte dig for hvilken ugedag du publicerer, etc. etc. Bryd opgaven ned i små bidder og planlæg så, hvornår og i hvilken rækkefølge, du vil tage fat på dem.
Tip: Når du først er i gang med målet, så fokuser hver dag på dagen i dag. Hvad kan du gøre i dag for komme en smule tættere på målet? På den måde bliver det mere overkommeligt. Hvis du hver dag tager én lille bid, så vil du i løbet af et par måneder kunne skabe store resultater.
Trin 6: Planlæg, hvornår du vil følge op på dit mål
Det er en god idé at følge op på dit mål og evaluere, hvor langt du er nået og om du stadig er på rette vej med jævne mellemrum.
Normalt anbefaler jeg at evaluere 3-4 gange undervejs. Eller at gøre det hver 2.-4. uge.
Hvis du fx har et mål, der strækker sig over 90 dage, så vil jeg foreslå, at du afsætter lidt tid til at følge op på dit mål på dag 15, dag 30, dag 50 og dag 75. Men du kan sagtens gøre det med større mellemrum eller andre intervaller.
Husk at lægge disse evalueringer ind i din kalender/to do-liste på forhånd.
Godt nytår!