Kan det at skade din effektivitet, at du er hjælpsom?

Det korte svar er: JA!

Hvis du konstant hjælper andre folk, eller hvis du konstant lader andres behov og ønsker styre, hvad du laver, så risikerer du:

  • At du ikke får gjort de ting, du havde planlagt.
  • At du kommer bagud med dine vigtigste opgaver og projekter.
  • At du måske går rundt og føler dig irriteret eller frustreret, fordi du sætter dig selv og dine egne prioriteter til side.

Betyder det så, at du aldrig skal give en hjælpende hånd til kollegaer, venner, familie eller måske endda fremmede?
Nej, ikke nødvendigvis. 

Jeg er i bund og grund en stor fan af at være generøs og at hjælpe andre, når du kan. Jeg vil afgjort opfordre dig til at gå ud i verden (eller i dit hjem eller på dit kontor) og være hjælpsom over for andre. Men som med alt andet i livet, så handler det om at finde en passende balance.

Så prøv en gang, før du i fremtiden hjælper nogen, at stoppe op et kort øjeblik og overveje, om det er rettidig omhu at gøre det i den pågældende situation – også ud fra, hvad du ellers havde planlagt at bruge din tid på.

Og hvis du konkluderer, at det ikke er et godt tidspunkt for dig, så har du adskillige muligheder for alligevel at vise dem imødekommenhed (og du har sandsynligvis mange flere muligheder, end jeg her nævner):

  • Spørg, om du i stedet kan hjælpe dem senere. Det skal du selvfølgelig kun gøre, hvis du mener det, og hvis du forventer at have tid til at hjælpe personen på et senere tidspunkt.
  • Sig nej, men at du med glæde vil hjælpe dem en anden gang. Igen skal du selvfølgelig kun sige det, hvis du mener det.
  • Sig, at du gerne vil tage et hurtigt kig på det, men at hvis det tager mere end 2 minutter, så kan du desværre ikke hjælpe dem lige nu. Og hold fast i de 2 minutter! Men vær også opmærksom på, at der er en risiko for, at aldrig kommer tilbage til den opgave, du var i gang med, hvis først du lader dig afbryde.
  • Foreslå en anden, der måske kan hjælpe dem nu eller senere.
  • Sig simpelthen nej. Hvis du ønsker, kan du blidt forklare, hvorfor du ikke kan hjælpe dem nu og/eller hvilket projekt, du pt. arbejder på og hvad konsekvenserne vil være, hvis du ikke får dit arbejde på det gjort i dag.

Det fantastisk er: Hvis det lykkes dig at finde en god balance, så vil folk ofte respektere dig mere, fordi du i ord og handling viser, at du respekterer dig selv og din tid og dine prioriteter. Og hvis det lykkes dig at finde en god balance, så vil du nogle gange opleve, at du har meget mere tid og energi til at hjælpe andre, fordi du som udgangspunkt altid har styr på dine vigtigste projekter. Og det betyder, at når du så vælger at hjælpe nogen, så kan du gøre det med din fulde opmærksomhed og være glad og afslappet, mens du gør det. Og det kan andre folk tydeligt mærke!

God fornøjelse.