Mini-guide til at skære dine undskyldninger væk og komme i sving

Mini-guide til at skære undskyldningerne vækJeg ville ønske, at jeg var en superhelt, der aldrig udskød noget. Det er jeg desværre ikke.

Den her mini-guide har været længe undervejs. Jeg har gået og udskudt opgaven. Hvilket er dybt ironisk, når det netop handler om de ting, vi går og udskyder. Men netop derfor ligger det mig på sinde at skrive om det.

Jeg har i et par uger vidst, at jeg gerne ville skrive om det her emne.

Men undskyldningerne hobede sig op:
– ”Mit budskab er ikke skarpt nok”
– ”Jeg er ikke rigtig oplagt. Jeg gør det i morgen. Eller i overmorgen.”
– ”Jeg ved ikke, om det er det rigtige emne at skrive om.”
– ”Jeg laver lige de her andre opgaver først.”
– Osv. osv.

Men nu har jeg bestemt mig til at droppe undskyldningerne og bare gøre det.

For nogle gange gør vi tingene umanerligt meget sværere for os selv, end de behøver at være.

Det ved jeg ikke, om du kender?

Men hvordan skærer du så undskyldningerne væk? For det er jo nemmere sagt end gjort.

Mini-guide til at skære dine undskyldninger væk og komme i sving

Trin 1: Skriv undskyldningerne ned
Det første du skal gøre er at skrive undskyldningerne ned.
Få det ned sort på hvidt. Uanset hvor fjollet, det end måtte lyde.
For tit skyder vi undskyldningerne væk lige så hurtigt, som de dukker op. I stedet for at notere dem, så forsøger vi at skubbe dem til siden.
Men for at gøre op med dem, så skal de frem i lyset.

Trin 2: Er det sandt?
Gennemgå nu hver undskyldning og spørg dig selv: ”Er det sandt?”
Alternativt kan du spørge dig: ”Er det sådan, jeg gerne vil leve mit liv?”

Tag fx min undskyldning: ”Jeg er ikke oplagt. Jeg gør det i morgen.”

Var det sandt, at jeg ikke var oplagt? Njarj, det er kun delvist sandt. Det er rigtigt, at jeg følte mig lidt uoplagt til at skrive. Men hvis jeg skal være helt ærlig, handlede det vist mere om, at jeg ikke var 100% klar over, hvordan jeg skulle angribe emnet.

Men det andet spørgsmål er endnu bedre: ”Er det sådan, jeg gerne vil leve mit liv?” Til det kunne jeg svare et rungende NEJ! Jeg tror ikke på, at man nødvendigvis skal tvinge sig i gang med opgaver, man ikke er oplagt til. Men jeg kender også mig selv godt nok til at vide, at motivationen til at skrive normalt først dukker op, når jeg sætter mig ved tasterne og begynder at skrive! Så i dette tilfælde er det mest af alt en dårlig undskyldning, som jeg ikke vil lade mig styre af.

Trin 3: Vil du lade dig styre af dine undskyldninger?
I direkte forlængelse af trin 1 og trin 2, skal du nu overveje: ”Vil du lade dig styre af dine undskyldninger?”

Hvis du lader undskyldningerne afholde dig fra at udføre denne opgave, hvad er konsekvenserne så? Og hvordan vil det føles, hvis du endnu en gang udskyder opgaven?

Vil det fx betyde, at du går rundt med uro i maven resten af dagen? Vil du går rundt og bebrejde dig selv og/eller være mellemtilfreds? Vil du have svært ved at falde i søvn? Vil det være en lille brik i en negativ spiral af udskydelser og selvbebrejdelser?

Det her rækker direkte tilbage til den type menneske, du gerne vil være. Det lyder måske meget stort og en smule skræmmende, især hvis du i forvejen føler dig presset og overvældet og ikke føler dig som den bedste udgave af dig selv. Men ved at koncentrere dig om lige præcis denne ene opgave og skubbe undskyldningerne til side denne ene gang, så kan du tage et lillebitte skridt ifht. at opbygge din selvtillid og selvagtelse i stedet for (bevidst eller ubevidst) at underminere den.

Trin 4: Tag fat på opgaven, på trods af dine undskyldninger
Sig til dig selv: ”Nu tager jeg fat på X, selv om <indsæt undskyldning>.”

I mit tilfælde: ”Nu tager jeg fat på at skrive om undskyldninger, selv om jeg ikke føler mig helt oplagt. Og selv om jeg ikke føler, at mit budskab er 100% klart. Og selv om jeg har en masse småopgaver, som jeg også gerne vil have fra hånden.”

Hvis du ikke helt ved, hvor du skal tage fat, så overvej hvilket lillebitte skridt, du kan tage ifht. at lave noget på opgaven. Eller sæt tid af til at bryde opgaven ned i mindre bidder og gøre det helt klart for dig selv, hvad du skal gøre ifht. hver del af opgaven.

Og hvis du har svært ved at fokusere på opgaven, så husk alle de sædvanlige tricks til at finde fokus: Læg midlertidigt din to do-liste væk (lav evt. en post-it, hvor der kun står denne ene ting på), ryd din kalender/sæt tid af til opgaven, luk din e-mail, sluk din telefon, find et roligt sted, hold evt. en pause for at få ”nulstillet” hjernen.

Drop undskyldningerne og gå i gang med opgaven.
I dag.
Nu.
Lige nu.

Trin 5: Hold en velfortjent pause
Når du har fået klaret opgaven (eller blot fået taget hul på den), så husk at holde en lille velfortjent pause, inden du går i gang med noget andet eller går tilbage til alle de andre opgaver på din to do-liste eller i din e-mail.

Det behøver ikke tage mere end et minut eller to. Men træk vejret. Giv dig selv anerkendelse for, at du gjorde noget, der var svært. Nyd følelsen af, at du nu har ét hængeparti mindre (eller at du i det mindste fik taget hul på opgaven). For det er simpelthen SÅ sejt, at du tog sagen i egen hånd i stedet for at lade dig overmande af undskyldningerne.

And that’s it.
Og det er lige præcis, hvad jeg har tænkt mig at gøre nu: Holde en velfortjent pause… Normalt ville jeg være gået udenfor i et par minutter og kigget ud i luften. Men lige nu står regnen ned. Så i stedet vil jeg lave en kop kaffe og nyde den, mens jeg glæder mig over, at jeg fik klaret denne opgave! Og jeg føler mig langt mere motiveret til at tage fat på næste opgave på min to do-liste nu. Og jeg véd, at jeg kommer til at sove lidt bedre i nat, end jeg ellers ville have gjort.


P.S.:
Det er ikke alle undskyldninger, der er dårlige. Nogle gange er de helt på deres plads og hjælper os med at passe på os selv. Men mit bud er (hvis du har læst helt herned), at det IKKE er tilfældet med de undskyldninger, du lige nu har kørende rundt i hovedet ifht. de opgaver, du pt. udskyder.

P.P.S.: Savner du hjælp til at få tingene gjort? Jeg tilbyder både individuelle sessioner (men anbefaler som minimum 2-3 sessioner) og dyberegående forløb på 10 sessioner. Giv mig et ring på 42 80 12 60, hvis du tror det måske er noget for dig. Så tager vi en uforpligtende snak om, hvad du har brug for og om jeg er den rette til at hjælpe dig.