Overser du de simple løsninger?

Nogle gange betaler det sig at stoppe op og overveje, om du anskuer den opgave, du i øjeblikket arbejder på, fra den rigtige vinkel. Desuden er det være en god idé at overveje, om der findes alternative måder at nå frem til dit mål end den sti, du i øjeblikket befinder dig på.

Lad mig illustrere dette med et eksempel, som jeg selv oplevede for kort tid siden.

Jeg skulle sende en email til en klient med en vedhæftet fil, der indeholdt en øvelse.

Nem opgave, ikke sandt? Problemet var bare, at jeg meget hurtigt kørte fast, da jeg åbnede dokumentet med øvelsen for at konvertere den til et PDF-dokument. Jeg havde nemlig modtaget øvelsen fra en anden person (og fået hendes tilladelse til at dele den med andre), og dokumentet indeholdt en figur som så fuldstændig forkert ud på min computer. Problemerne opstod fordi jeg for tiden bruger en Mac med LibreOffice installeret, mens dokumentet oprindeligt var lavet i Microsoft Office.

Hvad stiller man så op??

Det stod med det samme klart for mig, at jeg ikke ønskede at bruge tid på at forsøge at tilrette figuren. Og min gamle Windows PC er desværre i stykker – den crasher, når man forsøger at starte den op. Så mit bedste bud var at forsøge at få adgang til en anden Windows PC, men jeg befandt mig på et afsides sted og var ikke særlig opsat på at bruge 45 minutter i bil for at afprøve denne løsning. Så min sidste mulighed virkede til at være at kontakte nogle af mine venner eller bekendte og spørge, om de kunne konvertere dokumentet til PDF for mig, hvis jeg sendte Word-dokumentet til dem via e-mail.

Den sidste løsning var givetvis den nemmeste, men jeg tilbageholdende med at involvere andre. Primært fordi jeg var en smule pinligt berørt over, at jeg ikke selv kunne udføre denne simple udgave. Men også fordi jeg ikke rigtig havde lyst til at forstyrre nogen for at få dem til at gøre mig denne tjeneste.

Så jeg følte mig fastlåst! Og irriteret! Grrrr…!

Men så viste løsningen sig ud af den blå luft
Adskillige timer senere havde jeg stadig ikke besluttet mig for, hvad jeg skulle gøre. Og så slog det mig pludselig: Jeg kunne bare gøre en undtagelse og sende Word-dokumentet til min klient (i stedet for en PDF). For jeg ved, at hun har Microsoft Office og at hun bruger en PC, så det ville ikke være noget problem for hende at se figuren sådan som den skulle se ud.

Jeg kunne ikke lade være med at grine højt af mig selv. Løsningen var både simpel og elegant, og jeg kunne fluks sende hende øvelsen.

Og næste dag satte jeg mig så ned med LibreOffice og tog endnu et kig på det. Og nu, hvor jeg var frisk og hvor der ikke var noget pres på mine skuldre, så tog det mig mindre en et kvarter at få tilrettet figuren og generere en PDF-fil, som jeg i fremtiden kan sende til mine klienter.

Hvad kan du lære af dette?
Min indsigt og de to råd, jeg kan give videre på baggrund af denne oplevelse er:

  1. Hvis du føler dig låst fast og/eller frustreret, så prøv at spørge dig selv, om du overser en alternativ (og simpel) løsning på dit problem.
  2. Jeg anbefaler også, at du bevidst gør et forsøg på at anfægte dine grundlæggende antagelser. Måske kan du nå dit mål på en helt anden måde, end du har i tankerne? I mit eksempel var målet jo at sende øvelsen til min klient, men der var ingen der sagde, at det absolut skulle være i form af at PDF-dokument – det var bare noget, jeg havde fået mig selv bildt ind.