Spar tid med disse 6 tip til Spotlight søgning på din Mac

Dagens blog post er henvendt til Mac-brugere og handler om den såkaldte Spotlight søgefunktion, der er indbygget i Mac OS.

Det er nemlig gået op for mig, at en del Mac-brugere udmærket kender søgefunktionen, men at de ikke altid har opdaget, at den dels kan spare tid og klik og at den desuden kan bruges til meget andet end at søge efter filer på computeren. Og det synes jeg virkelig, er en skam.

Så her følger 6 tip til, hvordan du kan få mere ud af Spotlight søgning.

Tip #1: Brug CMD + MELLEMRUM til at åben Spotlight søgning.

De to taster sidder lige ved siden af hinanden, og det er meget hurtigere og mere bekvemt at åben Spotlight med CMD + MELLEMRUM end at bruge forstørrelsesglas-ikonet i toppen af skærmen. Prøv det nogle få gange, så får du det hurtigt ind i fingrene.

Spotlight søgefeltet

Tip #2: Brug Spotlight til at åbne dokumenter, uanset hvor de ligger på harddisken

Jeg har en masse dokumenter, jeg bruger hver uge og nogle gange hver eneste dag. Tidligere ville jeg typisk klikke mig frem til dem  gennem adskillige niveauer af mapper i Finder’en eller måske bruge “Recent documents” i Word eller Excel.

Men nu om dage bruger jeg Spotlight i stedet. Når jeg fx skal åbne mit likviditetsregneark, så åbner jeg Spotlight (vha. genvejstasten fra tip #1) og taster “likv”. Så dukker det op som det første søgeresultat. Og når det står som det første resultat, så behøver jeg bare taste ENTER, så bliver regnearket åbnet i Excel (hvis det stod som 2. resultat, ville jeg blot trykke PIL NED og derefter ENTER). Det er så hurtigt, at det nu sidder på rygraden. Og jeg slipper helt for at bruge musen eller min trackpad.

Spotlight søgning efter et dokument

Du kan også søge efter mapper. Så hvis du ikke lige kan huske, hvor du lagde mappen “Feriebilleder 2015”, så søger du bare efter den og vupti, så dukker den op.

Bonus-tip: Hvis du har flere dokumenter eller regneark med ensartede navne, så kan du taste adskillige ord, når du søger. Jeg har fx en hel del dokumenter, der indeholder ordet “Tjekliste” i navnet. Men så søger jeg bare vha. to ord. Så når jeg skal åbne min tjekliste for at udsende nyhedsbreve, så taster jeg “tjek nyh” og når jeg skal åbne min tjekliste til at afholde webinars, så taster jeg “tjek webi”. Efterhånden ved jeg, præcis hvad jeg skal taste for lynhurtigt at finde et bestemt dokument frem.

Bonus-bonus-tip: Hold CMD-tasten nede mens du har et dokument eller en mappe valgt i Spotlight-søgevinduet. Så vises stien til det pågældende dokument/mappe. Det er smart, hvis søgningen viser adskillige resultater med det samme navn eller hvis du er i tvivl, om det er det rigtige dokument, du har fundet frem til.

Tip #3: Brug Spotlight til at åbne programmer

Jeg har ikke ret mange programmer liggende permanent i Dock’en på min Mac. Og hvis jeg skal være helt ærlig, kunne jeg sagtens fjerne endnu flere programmer fra Dock’en. Men lige nu har jeg 14 programmer, der ligger permanent i Dock’en og langt fra de 20+ eller 30+, som jeg ser mange folk have.

Programmerne i Dock'en på min Mac

Hvorfor har jeg ikke flere programmer liggende? Fordi jeg næsten altid bruger Spotlight til at åbne programmer. Når jeg fx skal åbne Word, så taster jeg bare CMD + MELLEMRUM, efterfulgt af “wo”, efterfulgt af ENTER.

Spotlight søgning efter programmer

Ud over at det er hurtigere for mig at åbne programmerne på denne måde, så nyder jeg også, at der er så få ting i Dock’en på min Mac, når jeg åbner den. Det giver mig en dejlig følelse af ro, enkelthed og orden.

Tip #4: Brug Spotlight som lommeregner

I de nyeste versioner af Mac OS X fungerer Spotlight også som lommeregner.

Hvis jeg fx skal regne ud, hvad 3 x 920 – 725 er, så taster jeg blot “3*920-725”.

Spotlight som regnemaskine

Du kan også bruge parenteser og fx taste “3*(920-725)”, hvis det var dét, du skulle regne ud.

Tip #5: Brug Spotlight til valutakurser

Når jeg sidder og skal købe noget i en netbutik og priser en opgivet i euro eller US dollar, hvad er så den hurtigste måde at omregne til danske kroner? Spotlight er igen svaret…

Hvad er $142  i danske kroner? Åbn Spotlight, tast “$142” eller “142 usd”, så får du straks svaret. Ikke bare i danske kroner, men også 4 andre valutaer. Eller €72? Du taster selvfølgelig bare “€72” eller “72 eur” og vupti, så har du svaret.

Spotlight søgning på valutakurser

Tip #6: Brug Spotlight til omregning mellem enheder

Du kan også bruge Spotlight til at omregne mellem forskellige enheder. Så igen taster du bare CMD + MELLEMRUM og taster løs, når du støder på 4 fl oz i en opskrift, eller når du forsøger at huske eller regne ud, hvor meget 4 miles, 2 feet eller 74 grader fahrenheit er.

Spotlight brugt til omregning mellem enheder

Bonustip: Læg mærke til, hvordan jeg i eksemplet ovenfor har brugt “2 feet in m” til at omregne fod til meter. Men selv hvis du ikke angiver “in m”, så får du alligevel svaret (så står det bare ikke direkte i søgefeltet men nedenunder i selve boksen sammen med omregning til 3-4 andre enheder).

 

God fornøjelse!

PS: Del gerne disse tip med dine venner og bekendte, hvis de også bruger Mac.